تهران، خیابان شریعتی، بالاتر از بلوار میرداماد، جنب بانک اقتصاد نوین، پلاک 1180، طبقه دوم، واحد 4

دکتر بابک ساعدی / بلاگ / مقالات / اختلالی که دهانتان را برای همیشه بی‌مزه می‌کند + علل ابتلا و درمان اختلال چشایی
۳ دقیقه
اختلالی که دهانتان را برای همیشه بی‌مزه می‌کند + علل ابتلا و درمان اختلال چشایی

اختلالی که دهانتان را برای همیشه بی‌مزه می‌کند + علل ابتلا و درمان اختلال چشایی

آنچه می خوانید...

 

وی با اشاره به وابسته بودن ۲ عضو بویایی و چشایی افزود: حس چشایی در افراد ارتباط مستقیمی با حس بویایی دارد یعنی زمانی که غذا می‌خوریم بوی غذا به بینی ما انتقال پیدا می‌کند و اگر زمانی بویایی ما مختل شود درک مناسبی از مزه  غذا‌ها نداریم.

گیرنده‌های چشایی در سطح زبان پراکنده هستند

وی با اشاره به پراکندگی گیرنده‌های چشایی در سطح زبان افزود: در قسمت‌های خلف و بالای گوارش تعداد کمتری از این گیرنده‌ها وجود دارند و هر قسمتی از زبان به یک گیرنده چشایی خاص حساس هستند.

ساعدی اظهار کرد: در گذشته زبان را به خلف زبان (حساس به تلخی) جلوی زبان (حساس به شیرینی) و طرفین (حساس به شوری و ترشی) تقسیم کرده بودند، اما حالا مشخص شده که این طبقه بندی اشتباه است وعلاوه بر این چهار حس اصلی، حس‌های جدیدی تحت عنوان شیرینی و یا بهشتی را معرفی کردند.

اختلالی که دهانتان را برای همیشه بی‌مزه می‌کند + علل ابتلا و درمان اختلال چشایی

وی ادامه داد: اگر می‌خواهیم پرز‌های چشایی ما کارکرد مناسبی داشته باشند نیازمند شرایط خاصی هستیم درمرحله اول باید وضعیت بزاق و قسمت فوقانی گوارش مناسب باشد. (عمل جویدن باید به درستی انجام شود)

پرزهای چشایی به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

این متخصص گوش و حلق و بینی پرز‌های چشایی را به سه دسته (قارچی _نخی شکل_ جامی شکل) تقسیم کرد و افزود: گاهی اوقات برجستگی و سفیدی روی زبان دیده می‌شود که مربوط به پرز‌های چشایی نخی شکل می‌شود؛ گاهی درقسمت خلف زبان با دانه‌های برجسته‌ای مواجه می‌شویم که مربوط به پرز‌های جامی شکل هستند و اگر پرز‌های نخی شکل آلت کراتینیزه پیدا کنند و سیاه شود به زبان مودار معروف است.

وی گفت:کمبود ویتامین از شایع‌ترین علل آسیب به پرز‌های چشایی است، از سوی دیگر مصرف دارو‌هایی که به قسمت مرکزی مغز تأثیر می‌گذارند نیز از موارد آسیب به این پرزهاست البته مصرف دهانشویه‌ها و غذا‌های نامناسب، تند و داغ بر عملکرد پرزهای چشایی موثر است؛ پرز‌های چشایی در افرادی که مبتلا به سرطان هستند و نیاز به رادیوتراپی و  مصرف دارو‌های خاص دارند تحت تاثیر قرار می‌گیرند و در بعضی موارد به طور دائمی دچار اختلال می‌شوند.

اختلالی که دهانتان را برای همیشه بی‌مزه می‌کند + علل ابتلا و درمان اختلال چشایی

ساعدی اظهار کرد: بیمارانی که از ناحیه سر آسیب می‌بینند و یا کسانی که  بهداشت دهان و دندان را رعایت نمی‌کنند در حس چشایی خود دچار مشکل می‌شوند.

این متخصص گوش و حلق و بینی با  اشاره به روش‌های درمان این اختلال، گفت: درمان‌های موضعی و دارو‌های ضد التهاب می‌توانند این اختلال را رفع کنند؛ برای افرادی که با کاهش  بزاق مواجه هستند، جایگزین بزاق داریم؛ به طور کلی به این افراد توصیه می‌شود از مصرف دارو‌ها و موادی که ممکن است بر عملکرد پرزهای چشایی تاثیر منفی بگذارد پرهیز کنند و مایعات را در برنامه غذایی خود بگنجانند.

وی در پایان اظهار کرد: اختلال چشایی را می‌توان عارضه‌ای خطرناک به حساب آورد، با توجه به اینکه یکی از لذت‌های زندگی غذا خوردن است پس اختلال چشایی بر کیفیت زندگی تاثیر منفی دارد، حتی مطالعات نشان داده است که این اختلال باعث کاهش وزن می‌شود.

دکتر ساعدی

دکتر بابک ساعدی (متخصص گوش و حلق و بینی)

دکتر بابک ساعدی، یکی از جراحان زیبایی کشور است که دارای مدرک فلوشیپ جراحی پلاستیک صورت از دانشگاه استانفورد آمریکا می باشند. ایشان سالانه صدها جراحی موفقیت صورت را انجام می دهند و عضو رسمی آکادمی جراحان پلاستیک بینی و صورت اروپا هستند. ایشان همچنین به دلیل تخصصشان در جراحی های گوش، حلق و بینی بسیار مطرح و شناخته شده هستند و در حال حاضر استاد تمام (فول پرفسور) دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز می باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *