التهاب لوزه های مکرر نه تنها در کودکان، بلکه در بزرگسالان نیز رخ می دهد. التهاب لوزه ها می تواند منجر به گلودرد و مشکل در بلع شود. اگر التهاب ناشی از باکتری باشد، در ابتدا با آنتی بیوتیک درمان می شود. اگر لوزه ها همچنان ملتهب شوند، پزشکان ممکن است تصمیم به برداشتتن و جراحی لوزه های شما بگیرید. تا پایان مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد جراحی لوزه بدانید.
جراحی لوزه
لوزه یکی از اندام لنفاوی بدن است. برخی اوقات این اندام به دلیل عواملی مستعد عفونت می گردد و منجر می شود که برای فرد مشکلاتی ایجاد کند. در این جور مواقع جراحی لوزه و برداشتن لوزه سوم روش ایده آلی برای درمان این مشکلات می باشد.
در مورد آندوسکوپی بینی و سینوس بیشتر بدانید.
موارد لزوم جراحی لوزه
- فرد حداقل سه تا پنج بار در سال به التهاب لوزه های باکتریایی مبتلا می شود.
- فرد مجبور است که به صورت مداوم از آنتی بیوتیک استفاده کند.
- علائم تا حد زیادی بر زندگی روزمره آنها تأثیر می گذارد.
علائم لوزه سوم
- تب بالای 38 درجه سانتیگراد
- لنف های دردناک و متورم
- سفید و زرد شدن لوزه
- بدون سرفه
در صورت بروز عوارضی مانند تجمع چرک در اطراف لوزه ها (معروف به آبسه پری لوزه ای یا کوینسی) ممکن است جراحی نیز در نظر گرفته شود.
در مورد خونریزی مکرراز بینی بیشتر بدانید.
مزایای جراحی لوزه چیست؟
جراحی برای برداشتن کامل لوزه می تواند به کاهش تعداد عفونت های گلو کمک کند. لوزه ها دیگر نمی توانند عفونی شوند، اما سایر نواحی بافت گلو همچنان می توانند عفونی شوند.
مطالعات نشان می دهد که بزرگسالانی که لوزه های خود را برداشته اند کمتر در معرض عفونت گلو قرار دارند. اما مشخص نیست که آیا مزایای جراحی لوزه در طولانی مدت نیز باقی می ماند یا خیر. بررسی ها موارد زیر را نشان داد:
- بدون جراحی: افراد شرکتکننده در مطالعه که عمل جراحی انجام ندادند، در شش ماه پس از شروع مطالعه، حدود 2 تا 7 گلودرد داشتند.
- با جراحی: افرادی که تحت عمل جراحی قرار گرفتند در شش ماه اول پس از عمل حدود 1 گلودرد داشتند. بسته به مطالعه، آنها همچنین بین 10 تا 35 روز کمتر از شرکت کنندگانی که جراحی نکرده بودند، بیماری داشتند.
اینکه جراحی چقدر کمک می کند بستگی به شدت علائم دارد و اینکه آیا عفونت ها روی لوزه ها یا بافت اطراف شروع می شوند یا خیر.
دلایل عدم جراحی لوزه چیست؟
گاهی اوقات افراد پس از مدتی، حتی بدون جراحی، دوره های کمتری از عفونت لوزه را تجربه می کنند. اگرچه نمی توان گفت که آیا این اتفاق خواهد افتاد یا خیر. بنابراین ممکن است ایده خوبی باشد که منتظر بمانید و ببینید که آیا اوضاع به خودی خود بهتر می شود یا خیر. اگر این کار را نکردند، همچنان میتوانید به انجام عمل جراحی فکر کنید.
در مورد بوتاکس پیشانی بیشتر بدانید.
نقاهت جراحی لوزه
چند روز اول پس از عمل جراحی لوزه اغلب ناخوشایند است زیرا زخم ها درد می کنند و بلعیدن نیز می تواند دردناک باشد. این مشکلات ممکن است پس از چند روز برطرف شوند، اما گاهی اوقات یک تا دو هفته طول می کشد. تهوع موقت، استفراغ، مشکلات بلع و از دست دادن چشایی ممکن است رخ دهد. همچنین ممکن است عوارضی مانند خونریزی وجود داشته باشد. این عوارض با رعایت مراقبت های بعد از جراحی ظرف چند روز بهبود می یابد.
ایا برداشتن لوزه منجر به ضعف سیستم ایمنی می شود؟
برخی از افراد می ترسند که برداشتن لوزه هایشان باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن آنها شود و خطر سرفه و سرماخوردگی را افزایش دهد. با این حال، تحقیقات علمی کافی در این زمینه وجود ندارد تا بتوان گفت که آیا این درست است یا خیر. اما مشخص شده است که لوزه ها در چند سال اول زندگی نقش مهم تری در سیستم ایمنی دارند تا در مراحل بعدی زندگی.
کدام بهتر است برداشتن جزئی یا کامل جراحی لوزه ها؟
برداشتن جزئی (تونسیلکتومی جزئی) تا حدودی ملایم تر است زیرا بافت کمتری برداشته می شود و زخم جراحی کوچکتر است. در روزهای بعد از عمل، درد بسیار کمتری دارید و می توانید زودتر از برداشتن لوزه کامل شروع به خوردن کنید. احتمال خونریزی پس از جراحی نیز احتمالاً کمتر است.
با این حال، مشخص نیست که برداشتن لوزه جزئی تا چه اندازه می تواند از بروز لوزه در آینده جلوگیری کند. تقریباً هیچ تحقیقی در مورد مقایسه اثربخشی این دو رویکرد وجود نداشته است.
اگر التهاب لوزه اغلب عود می کند و باکتریایی است، پزشکان معمولاً برداشتن کامل لوزه ها را پیشنهاد می کنند (لوزه برداری کامل).
چگونه می توانم مشکلات بعد از جراحی را کاهش دهم؟
درد بزرگترین مشکل بعد از جراحی لوزه است. این درد خیلی زود التیام می یابد. تا زمانی که این اتفاق نیفتد، درد را می توان با استفاده از دارو به شکل قرص، شیاف، قطره، انفوزیون داخل وریدی (یک قطره) یا اسپری گلو تسکین داد. افراد همچنین می توانند از دارو برای کاهش تهوع و استفراغ استفاده کنند.
تصور میشود که انجام برخی کارها میتواند به بهبودی سریعتر و کاهش خطر خونریزی پس از جراحی کمک کند. به عنوان مثال به افراد توصیه می شود در چند روز اول پس از عمل استراحت کنند، از حمل اجسام سنگین خودداری کنند و پس از چند هفته دوباره ورزش را شروع کنند. همچنین می تواند ایده خوبی باشد که از دوش آب گرم یا حمام بسیار گرم خودداری کنید. غذاهای تند و غذاهای اسیدی، از جمله آب میوه و مرکبات، ممکن است زخم را تحریک کنند. غرغره کردن با دهان شویه ها می تواند همین اثر را داشته باشد.
در مورد هزینه جراحی ترمیمی بینی بیشتر بدانید.
کلام آخر
اگر کودک شما یا خودتان به مشکلات لوزه سوم دچار هستید، توصیه می گردد می گردد که به یک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید. دکتر بابک ساعدی یکی از بهترین متخصصان هستند که در زمینه جراحی لوزه تخصص ویژه دارند. ایشان دارای صدها جراحی موفقیت آمیز لوزه در تهران هستند.