بزرگی لوزه در کودکان زمانی نمایان میشود که کودک هنگام بلع دردی را تجربه کند و صدای خشنی از گلوی او شنیده شود. همچنین تورمی در صورت و گردن مشاهده میشود که بیشتر از یک گلودرد ساده است. لوزه ها در واقع یک جفت پدهای گوشتی در پشت گلو هستند که اولین خط دفاعی بدن در برابر میکروب ها و ویروس هایی هستند که از طریق بینی و دهان وارد شده اند. لوزه ها برای مبارزه با عفونت ها آنتی بادی تولید می کنند. هنگامی که خود لوزه ها در اثر یک عفونت جدی عفونی و ملتهب می شوند، التهاب لوزه رخ می دهد و میتواند برای کودکان و نوزادان خطرناک باشد که در این مقاله از سایت دکتر بابک ساعدی به بررسی کامل آن خواهیم پرداخت.
دلیل التهاب لوزه در کودکان
التهاب لوزه در کودکان بسیار شایع است و می تواند بسیار مسری باشد و به راحتی در محیط های بسته مانند مراکز مراقبت روزانه، از طریق قطرات معلق در هوا و تماس دستی پخش شود. علاوه بر لوزهها، آدنوئیدها – مجموعهای از بافتهای انگور مانند واقع در بالای لوزهها در پشت دهان – نیز دیوارهای دیگر برای دفاع در برابر عفونتها هستند. لوزه ها و آدنوئیدها با رسیدن کودکان به سن بلوغ کوچک می شوند.
وظیفه لوزه و آدنوئیدها در بدن
لوزه ها توده های گرد و کوچکی از بافت لنفاوی هستند که در پشت دهان در دو طرف گلو قرار دارند. آدنوئیدها همچنین تودههایی از بافت لنفاوی هستند که در جایی که پشت بینی به گلو میرسد و نزدیک راههای تنفسی شما قرار دارند. هر دو به مبارزه با عفونت ها کمک می کنند.
عکس لوزه کودکان
علائم لوزه در کودکان
حتی بدون بهره مندی از سال ها تجربه پزشکی، والدین می توانند علائم خاصی از التهاب لوزه را در کودکان تشخیص دهند. حتی بدون بهره مندی از سال ها تجربه پزشکی، والدین می توانند مراقب این علائم در فرزندان خود باشند. اگر متوجه شدید که کودک شما علائم زیر را تجربه می کند، او را نزد پزشک متخصص ببرید تا معاینه شود.
- گلو درد
- تب
- عدم تمایل به خوردن یا قورت دادن
- در کل احساس خوبی نداره
- درد هنگام بلع
- قرمزی یا تورم گلو هنگام نگاه کردن (معمولاً با چراغ قوه به راحتی قابل مشاهده است)
در اکثر موارد، ویروس ها شایع ترین علت لوزه هستند. دومین علت شایع، باکتری شناخته شده به نام استرپتوکوک (گروه A بتا همولیتیک استرپتوکوک)، در غیر این صورت به عنوان “گلودرد استرپتوکوکی” شناخته می شود. سایر باکتری ها می توانند باعث التهاب لوزه شوند، اما بسیار کمتر. کودکان مبتلا به آدنوئیدهای بزرگ ممکن است علائم زیر را نشان دهند:
- مشکل در تنفس از طریق بینی
- تنفس پر سر و صدا
- خرناس
- صدای ناله بینی
اگر التهاب لوزه باکتریایی به درستی درمان نشود، ممکن است چرک یا آبسه در اطراف لوزه ها جمع شود که علائم واضح و عوارض احتمالی آن شامل تنفس بد و سخت، تورم صورت و گردن و مشکل در باز کردن دهان است.
از کجا بفهمیم کودک لوزه دارد؟
- اگر کودک در خواب خرخر کند یا به نظر برسد که نفس کشیدن برایش دشوار است
- اگر کودک به طور مکرر از گلودرد یا عفونتهای لوزه رنج ببرد
- دشواری در بلع غذا یا آب
- عفونتهای مکرر گوش
- اگر صدای کودک به طور غیرعادی تغییر کند
- خستگی و خوابآلودگی مداوم روزانه
✍️ بیشتر بخوانید: سنگ لوزه
علائم التهاب آدنوئید یا هیپرتروفی در اطفال
- تنفس دهانی
- تنفس پر سر و صدا
- هنگام خواب صدای خروپف می آید
- گفتاری که با لحن بینی به نظر می رسد
تشخیص لوزه در کودکان
بسیاری از کودکان که به لوزه مبتلا هستند، در بچگی عفونت های گلو را تجربه میکنند و به مصرف آنتی بیوتیک عادت کرده و به همین دلیل روزهای زیادی مدرسه را از دست داده اند. سرانجام، پس از مدتی طولانی که با عفونتهای آزاردهنده دست و پنجه نرم میکنند، با مراجع به پزشک مشخص می شود که به دلیل التهاب لوزهام باید لوزهها خارج شوند. در این شرایط برداشتن لوزه ضروری است چرا که کار خود را به خوبی انجام نمی دهند.
درمان بزرگی آدنوئید و التهاب لوزه در کودکان
التهاب لوزه در کودکان می تواند ناشی از عفونت ویروسی یا باکتریایی باشد. التهاب لوزه های ویروسی معمولاً خود به خود برطرف می شود. در صورت وجود تب همراه، دارو های تب بر تجویز می شود. التهاب لوزه های باکتریایی با آنتی بیوتیک درمان می شود. جراحی برداشتن لوزهها (لوزهبرداری) تنها در صورتی توصیه میشود که سایر درمانها با شکست مواجه شوند و احتمالاً برای کودکانی که در بلع یا تنفس مشکل زیادی دارند، انجام میشود. گاهی اوقات، آدنوئیدها نیز زمانی که به قدری بزرگ می شوند که شیپور استاش را مسدود می کنند و باعث عفونت شدید گوش میانی یا انسداد بینی می شوند، با جراحی برداشته می شوند. هنگامی که لوزه ها و آدنوئیدهای بزرگ شده راه های هوایی بینی را مسدود می کنند و باعث آپنه خواب می شوند، جراحی برای برداشتن لوزه ها یا آدنوئیدها یا هر دو توصیه می شود
شایع ترین دلایل برای برداشتن لوزه یا آدنوئیدکتومی
پزشک دهان کودک را باز می کند تا گلویش را معاینه کند. اگر کودک شما به التهاب لوزه و یا آدنوئیدیت تشخیص داده شود، پزشک اطفال ممکن است برداشتن لوزه و یا آدنوئیدکتومی را توصیه کند. قسمت “اکتومی” به این معنی است که چیزی با جراحی برداشته می شود. در حدود 80 درصد موارد، جراحی برای رفع انسداد راه هوایی فوقانی توصیه می شود.
↲ انسداد راه هوایی فوقانی (UAO)
این زمانی است که لوزهها و یا آدنوئیدها به اندازهای بزرگ هستند که تا حدی راه هوایی را مسدود کنند و تنفس طبیعی را تقریباً غیرممکن میکنند. این عارضه توسط پزشک در حین معاینه و سابقه پزشکی بیمار تشخیص داده می شود.
↲ آپنه انسدادی خواب (OSA)
این نوع شدیدتر از UAO است که باعث میشود در هنگام خواب، تنفس به طور موقت متوقف شود. این ممکن است یک یا دو بار یا چندین بار در طول خواب اتفاق بیفتد. این وضعیت باعث کاهش سطح اکسیژن خون می شود و می تواند به صورت خواب آلودگی در طول روز، بی قراری، تحریک پذیری و احتمالاً عملکرد ضعیف در مدرسه ظاهر شود. همچنین می تواند مشکلات پزشکی دیگری ایجاد کند. OSA، در صورت مشکوک شدن، با مطالعه خواب، علاوه بر معاینه پزشک و سابقه کودک، تشخیص داده می شود. بخش ریه در بیمارستان کودکان لس آنجلس دارای یک آزمایشگاه خواب چهار تخته مناسب برای خانواده است که توسط درمانگران، پرستاران و تکنسین های مجاز کار می کند. در حالی که اینها شایع ترین دلایلی هستند که برداشتن لوزه توصیه می شود، اما موارد دیگری نیز وجود دارد که ممکن است متخصص گوش و حلق و بینی و پزشک اطفال آنها را در نظر بگیرد:
- هیپرتروفی لوزه یا آدنوئید (رشد بیش از حد بافت)
- التهاب لوزه ها به طور مکرر در طول زمان رخ می دهد.
- آدنوئیدیت که باعث عفونت گوش داخلی و یا مسدود شدن راه هوایی می شود.
- کودکانی که با توجه به علائمی که دارند به وضوح از جراحی لوزه بهره مند می شوند.
بهبود و درمان سینوزیت در اطفال با جراحی لوزه سوم
دکتر بابک ساعدی متخصص گوش، حلق و بینی و استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران در اینباره میگویند؛ در مورد سینوزیت اطفال به برداشتن لوزه سوم توصیه می شود چرا که پژوهش های آماری نشان داده بیش از ۵۰ درصد نتیجه این عمل باعث بهبود سینوزیت کودک می شود. در اصل انسدادی که در اثر التهاب لوزه سوم ایجاد شده منجر به ایجاد کانون عفونی در پشت بینی میشود و در نهایت این کانون عفونت باعث تداوم در سینوزیت میشود به همین جهت برداشتن لوزه سوم می تواند این مشکل را حل کند.
همچنین ایشان افزود؛ در این برنامه درمانی تنها نگرانی که وجود داشت این بود که جراحی در اطفال باعث اختلال رشد صورت می شود ولی روش های جدید جراحی بینی وسینوس نشان می دهد نگرانی در مورد مختل شدن رشد صورت وجود ندارد به همین دلیل سعی بر این است که تکنیک های جدید جراحی برای بهبود دائمی و سریع تر کودکان ارائه شود.
عوارض لوزه در کودکان
- اختلال در تنفس در خواب یا همان آپنه خواب
- خرخر کردن
- عفونتهای مکرر گلو و لوزه (فارنژیت)
- عفونتهای گوش (اوتیت)
- دشواری در بلع غذا و مایعات
- تغییرات صدا
- خستگی و خوابآلودگی شدید
- کند ماندن رشد کودک
- مشکلات گفتاری
عمل لوزه در کودکان خطرناک است؟
عمل جراحی لوزه (توسیلکتومی) در کودکان یک روش ایمن و رایج است، اما مانند هر عمل جراحی دیگری در صورت مراجعه به پزشک بی تجربه و تشخیص اشتباه میتواند خطرات و عوارضی از جمله عفونت، خونریزی، مشکلات تنفسی و درد شدید برای بچه را به همراه داشته باشد. با اینحال عمل لوزه مزایای قابل توجهی دارد؛ بسیاری از کودکان پس از انجام این عمل، از عفونتهای گلو و لوزه که ممکن است به مشکلات جدیتری منجر شود، رهایی مییابند و مشکلات تنفسی در خواب او پس از عمل بهبود مییابد.
درمان لوزه سوم بدون جراحی در کودکان
درمان لوزه سوم (آدنوئید) در کودکان بدون جراحی شامل دارودرمانی، تغییر سبک زندگی، استفاده از درمان های خانگی مثل بخور و غرغره آب نمک، فیزیوتراپی تنفسی برای بهبود مشکلات ریوی و پیشگیری از ابتلا کودک به عفونت های تنفسی است. درمان لوزه سوم بدون جراحی زیر نظر متخصص گوش و حلق و بینی به بهبود علائم کمک خواهد کرد اما در صورتی که علائم شدید باشند یا بهبودی حاصل نشود، ممکن است نیاز به جراحی باشد. در اینصورت مشورت با پزشک برای تعیین بهترین روش درمانی بسیار مهم است و خود درمانی به هیچ وجه توصیه نمیشود.
در نهایت به یاد بسپارید..
در مورد کودکان خود گوش به زنگ باشید. امروزه بسیاری از پیشرفتهای پزشکی رخ داده است و جراحی لوزه حتی در 15 دقیقه انجام می شود. جراحی لوزه در زمان کمی و به صورت بسیار موفقیت آمیزی توسط دکتر بابک ساعدی قابل انجام است.
*~ سوالات متداول درباره بزرگی لوزه در اطفال ~*
عفونتهای مکرر: عفونتهای ویروسی یا باکتریایی، واکنش به مواد آلرژن مثل گرد و غبار یا گرده، قرار گیری در معرض دود سیگار، آلودگی هوا و شرایط نامناسب زندگی و سابقه خانوادگی مشکلات لوزه از رایج ترین دلایل است.
در صورت التهاب لوزه کودک گلودرد مکرر، مشکلات تنفسی (خرخر کردن در خواب)، دشواری در بلع، عفونتهای مکرر گوش، تغییرات در صدا و خستگی و خوابآلودگی مداوم را شاهد خواهید بود.
گلودرد مکرر، خرخر کردن در خواب، دشواری در تغذیه، عفونت گوش، تغییر تن صدا بچه و خستگی و خوابآلودگی مداوم
مشکل تنفسی، خرخر کردن تنفس در خواب، عفونت گوش و مشکلاتی تو شیر خوردن کودک.
دارو درمانی، تغییر سبک زندگی، بخور دادن و غرغره آب نمک، جلوگیری از عفونت و مشاوره با پزشک متخصص
از رایج ترین دلایل التهاب و بزرگی لوزه در بچه ها میتوان به ورود ویروس یا باکتری به بدن، آلرژی، آلودگی و دود سیگار و وجود زمینه ژنتیکی اشاره کرد.