تهران، خیابان شریعتی، بالاتر از بلوار میرداماد، جنب بانک اقتصاد نوین، پلاک 1180، طبقه دوم، واحد 4

دکتر بابک ساعدی / بلاگ / مقالات / درمان خلط پشت‌ حلق
۷ دقیقه
درمان خلط پشت‌ حلق

درمان خلط پشت‌ حلق

آنچه می خوانید...

درمان خلط پشت حلق به‌عنوان عارضه‌ای کوتاه‌مدت به‌راحتی در خانه انجام می‌شود. ناحیه پشت گلو برای جذب ذرات و میکروب‌ها و حفظ سلامتی، خلط ترشح می‌کند. مخاط در جلوگیری از قرارگرفتن در معرض میکروب‌های موجود در هوا، گرده گل و سایر آلاینده‌های محیط بسیار موثر است. اگر مخاط  در طول روز با بزاق مخلوط شود بی‌ضرر است و می‌تواند بلعیده شود یا از بینی خارج شود. بااین‌حال، اگر بدن مخاط بیش از حد تولید کند، زمانی است که می‌توان آن را پشت گلو حس کرد.

برای درمان خلط پشت حلق راه‌های زیادی وجود دارند که در ادامه این مطلب به بررسی هر کدام از آنها می‌پردازیم.  این اطلاعات به شما کمک خواهد کرد تا با استفاده از روش‌های گفته شده، این عارضه را در کوتاه‌ترین زمان ممکن بهبود ببخشید. پس با ما همراه باشید.

خلط پشت حلق چیست؟

برای جلوگیری از انسداد در راه هوایی و مجاری تنفسی، بدن ماده غلیظ و قابل نفوذی به نام بلغم یا خلط تولید می‌کند. بلغم اغلب سبز یا زرد است که ممکن است نشانه وجود باکتری یا سایر مواد زائد باشد. وجود خلط زردرنگ و افزایش گلبول‌های سفید خون نشان می‌دهد که بدن به طور فعال با عفونت‌هایی مانند برونشیت یا ذات‌الریه مبارزه می‌کند. اگرچه خلط برای محافظت از ریه‌های شما ضروری است، اما می‌تواند به مقدار بیش از حد انباشته شود و علائمی مانند گلو درد یا سرفه‌های مداوم ایجاد کند.

علت وجود خلط پشت حلق

بیشتر بخوانید: جراحی زیبایی بینی

علت وجود خلط پشت حلق

خلط در نتیجه عوامل مختلفی تولید می‌شود که در ادامه 7 مورد از این عوامل را با هم بررسی می‌کنیم. دلایل وجود خلط عبارتند از:

  • آلرژی: بدن برای دفع آلرژن‌ها از دستگاه تنفسی در طول دوره‌های آلرژی، مخاط بیشتری تولید می‌کند. مخاط بیش از حد و مشکل در تنفس می‌تواند ناشی از این موضوع باشد.
  • سینوزیت:  یکی دیگر از دلایل وجود خلط پشت حلق سینوزیت است که در نتیجه عفونت یا التهاب به وجود می‌آید و باعث افزایش تولید مخاط می‌شود.
  • سیگار: سیگار کشیدن می‌تواند باعث تحریک سیستم تنفسی و تولید خلط بیشتر شود.
  • برونشیت: برونشیت حاد معمولاً در اثر عفونت ویروسی ایجاد می‌شود و می‌تواند باعث افزایش سطح خلط شود.
  • بیماری مزمن ریه: ریه‌ها می‌توانند به دلیل بیماری‌های ریوی مانند COPD، فیبروز کیستیک و آمفیزم، مخاط اضافی تولید کنند.
  • رفلاکس معده: رفلاکس محتویات معده می‌تواند باعث ایجاد خلط شود که به‌عنوان رفلاکس خاموش نیز شناخته می‌شود و می‌تواند با سوزش سر دل یا بدون آن  رخ دهد.
  • آسم: بیماری التهابی، آسم، سیستم تنفسی را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و باعث تنگ شدن و انقباض راه‌های هوایی به‌منظور جلوگیری از تنفس طبیعی می‌شود. مخاط اضافی می‌تواند برای محافظت از ریه‌ها تولید شود.

نشانه‌های ترشح خلق پشت حلق

خلط پشت حلق می‌تواند منجر به گلودرد شود؛ در‌نتیجه لوزه‌ها و بافت‌های گلو می‌توانند باعث ناراحتی شوند و ممکن است یک توده در پشت گلو احساس کنید. ترشح خلط پشت حلق دارای نشانه‌های متعددی است که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • گرفتگی صدا
  • بلع مکرر
  • صاف‌کردن مداوم گلو
  • بوی بد دهان
  • سرفه‌های زیاد مخصوصاً در شب.
  • حالت تهوع و استفراغ

بیشتر بخوانید: جراحی پولیپ بینی

تشخیص ترشح خلط پشت حلق

مخاط پشت گلو اغلب با آبریزش بینی اشتباه گرفته می‌شود. پزشک پس از مراجعه به پزشک، پشت گلو، علائم آلرژی و سرماخوردگی را چک آپ می‌کند. پزشک با معاینه فیزیکی گوش، بینی و گلو می‌تواند خلط پشت حلق را تشخیص دهد. ممکن است از یک دوربین مخصوص، برای بررسی داخل بینی و گلو استفاده شود. به این روش آندوسکوپی بینی می‌گویند. پزشک حتی امکان دارد از اشعه ایکس استفاده کند.

درمان خلط پشت حلق توسط پزشک

اگر مخاط بیش از حد  برای شما بسیار آزاردهنده و ناراحت‌کننده شده است، برای درمان آن حتماً از پزشک متخصص کمک بگیرید. دو نوع درمانی که ممکن است دکتر برای شما در نظر بگیرد شامل موارد زیر می‌شود:

  • داروهای تجویزی: با استفاده از نبولایزر برای استنشاق ، می‌توانید هیپرتونیک یا پلی‌سوربات که به عنوان موکولیتیک عمل می‌کنند، مصرف کنید. اگر به دلیل عفونت باکتریایی مخاط اضافی دارید، احتمالاً پزشک آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند.
  • داروهای بدون نسخه : داروهای خلط ‌آورها می‌توانند به حذف مخاط از گلو و سینه شما کمک کنند.
درمان خانگی خلط پشت حلق

بیشتر بخوانید: جراحی لیفت صورت

درمان خانگی خلط پشت حلق

 برای درمان خلط پشت حلق می‌توانید از درمان‌های خانگی استفاده کنید که در زیر به تعدادی از آنها اشاره می کنیم.

  • مرطوب نگه‌داشتن هوا: هوای خشک باعث خشک‌شدن مجرای بینی و دهان می‌شود و سینوس‌ها را تحریک می‌کند و منجر به افزایش تولید خلط ضخیم‌تر و غلیظ می‌شود. برای رفع این مشکل می‌توان از بخور استفاده کرد.
  • نوشیدن آب کافی: مخاط را می‌توان با کمک آب برطرف کرد. مایعات مانند آبمیوه، آبگوشت، سوپ، چای بدون کافئین، آب‌میوه گرم و آب‌لیمو بسیار مفید است.
  • تقویت‌کننده‌های تنفسی: غذاها و مکمل‌هایی مانند توت و انار می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشند. سوپ مرغ  نیز یک انتخاب رایج برای کسانی است که مریض هستند.
  • غرغره کردن آب‌نمک: برای آرام‌کردن درد گلوی خود می‌توانید با غرغره کردن آب‌نمک به کاهش درد آن کمک کنید.
  • استفاده از روغن اکالیپتوس: اسانس اکالیپتوس را می‌توان برای کاهش تجمع مخاط در قفسه سینه استفاده کرد. با شل‌شدن مخاط، اکالیپتوس می‌تواند سرفه‌های مداوم را کاهش دهد.
  • تغییر وضعیت خواب: به دلیل جمع‌شدن ترشحات گلو در هنگام خواب مسیر تنفسی فرد تنگ و بسته می‌شود و این موضوع کیفیت خواب را کاهش می‌دهد.  بنابراین ارتفاع بالش خود را بالاتر برده تا از این مسئله جلوگیری کنید.
  • داروهای گیاهی: تعدادی از داروهای گیاهی به درمان خلط پشت حلق کمک می‌کنند که شامل روغن بنفشه، به‌لیمو، عصاره شیرین‌بیان و دم‌نوش عسل و لیمو می‌شوند.

نتیجه‌گیری

بلغم و مخاط معمولاً نشانه یک بیماری خفیف هستند که باید با مراقبت‌های خانگی کنترل شوند. علائم را می‌توان با داروهای خانگی یا داروهای تسکین داد. گاهی اوقات پزشک داروهایی را نیز برای  درمان خلط پشت حلق شما تجویز خواهند کرد که به تعدادی از آنها در این مقاله اشاره کردیم.  به این نکته توجه داشته باشید در صورت طولانی‌شدن این وضعیت حتماً برای دانستن علت آن با خود مشورت کنید.

سوالات متداول

دکتر ساعدی

دکتر بابک ساعدی (متخصص گوش و حلق و بینی)

دکتر بابک ساعدی، یکی از جراحان زیبایی کشور است که دارای مدرک فلوشیپ جراحی پلاستیک صورت از دانشگاه استانفورد آمریکا می باشند. ایشان سالانه صدها جراحی موفقیت صورت را انجام می دهند و عضو رسمی آکادمی جراحان پلاستیک بینی و صورت اروپا هستند. ایشان همچنین به دلیل تخصصشان در جراحی های گوش، حلق و بینی بسیار مطرح و شناخته شده هستند و در حال حاضر استاد تمام (فول پرفسور) دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز می باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *