تهران، خیابان شریعتی، بالاتر از بلوار میرداماد، جنب بانک اقتصاد نوین، پلاک 1180، طبقه دوم، واحد 4

دکتر بابک ساعدی / بلاگ / مقالات / درمان خون دماغ
۷ دقیقه
درمان خون دماغ

درمان خون دماغ

آنچه می خوانید...

درمان خون دماغ  بسته به نوع و شدت خونریزی و وضعیت بیمار، ممکن است متفاوت باشد. در بیشتر موارد، درمان خونریزی سریع شامل اعمال فشار مستقیم بر روی نقطه خونریزی، استفاده از بسته‌های یخ و یا داروهای کاهنده خون می‌شود. در هر صورت با وجود اینکه توجه زیادی به دلایل ایجاد خون دماغ نمی شود، ضروری است که در صورت مشاهده آن به پزشک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کرده و در خصوص درمان آن اقدام کنید. تا پایان این مقاله از سایت دکتر بابک ساعدی با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد درمان خون دماغ بدانید.

علت خون دماغ شدن چیست؟

علت خون دماغ شدن ممکن است متنوع باشد و بسته به شرایط مختلف، ممکن است متفاوت باشد. برخی از علل رایج خون دماغ شامل:

  1. شایع‌ترین علت خونریزی از بینی سرماخوردگی و خشکی بینی است که جای هیچ گونه نگرانی ندارد. خشک شدن بینی ممکن است به دلیل تغییرات آب و هوایی، استفاده از داروهای خشک‌کننده بینی و یا استفاده از سیستم‌های گرمایش و تهویه مطبوع باشد.
  2. انحراف تیغه بینی
  3. ضربه یا صدمه به سر یکی از رایج‌ترین علل خون دماغ، ضربه یا صدمه به سر است که می‌تواند در نتیجه‌ی سانحه‌های خودرو، سقوط، ضربه در قفسه سینه و یا سایر شرایطی اتفاق بیفتد.
  4. وجود شریان یا مویرگ آسیت دیده در بینی ممکن است منجر به خون دماغ شود. شایع‌ترین روش درمان، کوتر یا سوزاندن قسمتی از رگی که دچار خونریزی شده و استفاده از پانسمان‌های داخلی بینی است اما اگر با روش‌های فوق خونریزی بهبود پیدا نکرد برای شناسایی محل خونریزی باید بیمار آندوسکوپی انجام دهد که در موارد بسیار نادر جراحی صورت می‌پذیرد.
  5. شرایطی مانند فشار خون بالا، بیماری عروق کرونری قلب، بیماری های کبدی، سکته مغزی، ترومبوز عروق مغزی و سایر بیماری های قلبی عروقی می‌توانند نیز باعث خون دماغ شوند.
  6. عفونت‌های بینی ممکن است باعث تورم و التهاب در بینی شوند که خونریزی را ایجاد می‌کنند.
  7. برخی از بیماری‌های خونی، مانند هموفیلی، کم خونی، بیماری‌های پوستی و سایر بیماری‌های خونی می‌توانند باعث خونریزی مکرر بینی شوند.
  8. خراشیدگی و ترکیدگی بینی ممکن است ناشی از ضربه، برخورد با اشیاء سخت، خشک شدن بینی و یا عفونت باشد که باعث خونریزی می‌شود.
  9. به ندرت سرطان‌ها از جمله سرطان خون با علامتی مانند خونریزی بینی خود را نشان می‌دهد اما اصولا علائم سرطان در سایر قسمت‌های بدن بروز می‌یابد و در آخرین مرحله موجب خونریزی از بینی می‌شود.
  10. مصرف داروهای خاص، تغذیه نامناسب، خشک شدن زیاد بینی، مصرف الکل و سایر عوامل ممکن است نیز باعث خونریزی مکرر بینی شوند.

در صورتی که شما خونریزی بینی مکرر و یا هرگونه خونریزی دیگر دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا علت دقیق برای خونریزی شما تشخیص داده شود و درمان مناسبی برای شما انجام شود.

علت خون دماغ شدن

خون دماغ بعد از ضربه به سر خطرناک است؟

اگر شما یا کسی دیگری یک ضربه به سر دریافت کنید و خونی از دهان یا بینی دماغ پدید آید، این ممکن است نشانه‌ای از آسیب جدی به مغز یا سایر عناصر حیاتی باشد. اگر شما یا هر کسی که می‌شناسید این وضعیت را تجربه کردید، باید فوراً به اورژانس مراجعه کنید. این نوع آسیب‌ها می‌تواند بسیار خطرناک باشد و نیازمند اقدام سریع و درمانی است. در صورت امکان، تا زمان رسیدن به مراکز پزشکی، سعی کنید فشاری به منطقه آسیب دیده اعمال نکنید و تنها از گرما و فشار ملایم بینی برای مهار خونریزی استفاده کنید.

علت خون دماغ شدن بیماران قلبی

خون دماغ شدن بیماران قلبی یا هماتوم دماغی ممکن است به علت عوامل مختلفی از جمله آسیب‌های جسمی، بیماری‌های خونی، یا مشکلات قلبی اتفاق بیفتد. در صورت بروز هر یک از علائم خونریزی دماغی، از جمله سردرد شدید، تهوع، استفراغ، ضعف در یک یا هر دو طرف بدن، تاری دید، یا تغییر در وضعیت آگاهی، فوراً به مراکز پزشکی مراجعه کنید تا ارزیابی و درمان مناسب انجام شود. در بیماران قلبی اغلب عوامل زیر می‌توانند باعث خون دماغ شدن شوند:

1- انفارکتوس میوکارد یا سکته قلبی

وقوع سکته قلبی می‌تواند منجر به کاهش عرض عروق و تغییرات در فشار خون گردد که در نتیجه ممکن است خونریزی در مغز را تسریع کند.

2- آریتمی‌های قلبی

برخی از نوع‌های آریتمی‌ها (انحراف از ضربان قلبی طبیعی) می‌توانند باعث افزایش فشار خون و خطر خونریزی در مغز شوند.

3- فشار خون بالا یا هایپرتانسیون

افرادی که با فشار خون بالا مواجه هستند، احتمال خونریزی در مغز را افزایش می‌دهند.

4- عمل جراحی قلب

بیمارانی که عمل جراحی قلب دارند، ممکن است با خطر خونریزی در مغز مواجه شوند.

5- بیماری‌های خونی

برخی از بیماری‌های خونی مانند هموفیلی و لوکمی‌ها می‌توانند باعث خونریزی در مغز گردند.

✍️ در مورد هزینه جراحی بینی بیشتر بدانید.

چه زمانی برای درمان خون دماغ به دکتر مراجعه کنیم؟

در صورتی که شما علائم خون دماغ دارید، باید به سرعت به پزشک مراجعه کنید. برخی از علائم خون دماغ شامل سردرد شدید، تهوع و استفراغ، اختلال در دید، گیجی، کاهش شدید در شناخت و حافظه و … است. در صورت بروز هر یک از این علائم، بهتر است به سرعت به بیمارستان منتقل شوید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب برای شما انجام شود. همچنین، در صورتی که در گذشته درگیر خونریزی مغزی بوده‌اید، بهتر است هرگونه علائم ناشی از خونریزی بینی را جدی گرفته و بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. همچنین، افرادی که دارای عوامل خطر برای خونریزی مغزی هستند، مانند فشار خون بالا، دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی و سایر بیماری‌های مرتبط، نیاز است که تحت نظر پزشک متخصص باشند.

برای خون دماغ به چه دکتری مراجعه کنیم؟

در مرحله اول مراقبت های درمان خون دماغ در خانه را انجام دهید به این صورت که سر خود را بالا بگیرید و با دستمال فشار دهید یا روی پیشانی یخ قرار دهید. اگر این روش های پاسخگو نبود فورا به درمانگاه یا بیمارستان مراجعه کنید. پزشکانی که در مسیر درمان شما نظارت خواهند داشت؛ فوق تخصصی جراحی پلاستیک صورت وبینی، پزشک عمومی اورژانس، نورولوژیست ، جراح مغز و اعصاب و پزشک قلب و عروق خواهند بود.

✍️ در مورد جراحی بینی مردانه بیشتر بدانید.

روش های درمان خون دماغ

ان خون دماغ بسته به شدت و محل خونریزی و وضعیت بیمار، ممکن است متفاوت باشد. در برخی موارد، خونریزی ممکن است بدون درمان بهبود یابد، مانند خونریزی های کوچک. در صورتی که خونریزی شدید باشد، درمان شامل مراقبت‌های پزشکی فوری و داروهایی مانند ضد التهاب‌ها، ضدآفتاب و داروهای کاهنده فشار خون می‌باشد.
در برخی موارد خاص، نیاز به جراحی برای کنترل خونریزی و از بین بردن مویرگ آسیب دیده وجود دارد. این جراحی ممکن است شامل سوزاندن مویرگ باشد.در هنگام خونریزی از بینی یک کیسه یخ روی سر خود بگذارند تا خونریزی قطع شود، ضمنا توجه داشته باشند هنگام خونریزی از بینی نیازی نیست افراد سر خود را به سمت بالا یا پایین نگه دارند.

درمان سریع خون دماغ

درمان سریع خون داغ بسته به نوع و شدت خونریزی و وضعیت بیمار، ممکن است متفاوت باشد. در بیشتر موارد، درمان خونریزی سریع شامل اعمال فشار مستقیم بر روی نقطه خونریزی، استفاده از بسته‌های یخ و یا داروهای کاهنده خون می‌شود.
اعمال فشار مستقیم بر روی نقطه خونریزی باعث فشرده شدن عروق و کاهش خونریزی می‌شود. بسته‌های یخ همچنین می‌توانند باعث انقباض عروق و کاهش خونریزی شوند.

درمان سریع خون دماغ

درمان خون دماغ شدید

  1. پزشکان در اورژانس بیمارستان با بررسی علائم، علت خونریزی، وضعیت عمومی بیمار و تصاویر تشخیصی مانند اسکن MRI یا CT ابتدایی، اولین اقدامات را برای تشخیص و درمان خونریزی دماغی انجام می‌دهند.
  2. در صورت لزوم، اقداماتی مانند جراحی برای تخلیه خون از مغز یا تعمیر عروق خونی برای کنترل خونریزی صورت میگیرد.
  3. بعد از درمان اولیه، بیمار به بخش مراقبت‌های ویژه (ICU) منتقل می‌شود تا وضعیتش پایش شود و درمان لازم ادامه یابد.
  4. این مرحله شامل مراقبت هایی مانند اکسیژن درمانی، کنترل فشار خون و مدیریت درد می‌شود تا بیمار به بهودی کامل دست یابد.

در نهایت…

توصیه می گردد در صورت مشاهده مکرر خون دماغ به پزشک متخصص مراجعه کرده و علت آن را جویا شوید. گاهی مواقع برای تشخیص علت خون دماغ ممکن است آندوسکوپی مورد نیاز باشد. در هر صورت مواردی مانند خون دماغ باید جدی گرفته شود، زیرا ممکن است به دلیل یک شرایط پزشکی جدی باشد.

دکتر ساعدی

دکتر بابک ساعدی (متخصص گوش و حلق و بینی)

دکتر بابک ساعدی، یکی از جراحان زیبایی کشور است که دارای مدرک فلوشیپ جراحی پلاستیک صورت از دانشگاه استانفورد آمریکا می باشند. ایشان سالانه صدها جراحی موفقیت صورت را انجام می دهند و عضو رسمی آکادمی جراحان پلاستیک بینی و صورت اروپا هستند. ایشان همچنین به دلیل تخصصشان در جراحی های گوش، حلق و بینی بسیار مطرح و شناخته شده هستند و در حال حاضر استاد تمام (فول پرفسور) دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز می باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *