سینوزیت بیماری رایجی است اما به سختی می توان شیوع آن را بررسی کرد. با این حال براساس برخی مطالعات، 10 تا15% کودکان و بزرگسالان به این بیماری مبتلا هستند که البته در مناطقی که الودگی هوا وجود دارد و هوای خشک در اکثر زمان های سال احساس می شود شیوع بالاتری دارد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در مورد درمان سینوزیت بدانید.
انواع سینوزیت
در ادامه روش تشخیص انواع سینوزیت و روش های درمان سینوزیت آورده شده است:
سینوزیت حاد
ابتلا به سینوزیت حاد بیش از 4 هفته طول نمی کشد و از طرفی بیشتر از 3 بار در سال نیز ظاهر نمی شود. در اکثر موارد، سینوزیت حاد در پی عفونت ویروسی مجاری تنفس فوقانی و غالبا سرماخوردگی اتفاق می افتد. به نظر می رسد 5 تا 2% افراد سرماخورده مبتلا به سینوزیت حاد نیز خواهند بود.
از دیگر علل زمینه ساز سینوزیت حاد می توان به عفوت باکتریایی یا قارچی، آلرژی، آبسه دندانی که به سینوس ها رسیده باشد، آلودگی هوا، پولیپ بینی ( ایجاد توده های خوش خیم پس از التهاب) و انحراف بینی اشاره کرد.
در مورد جراحی زیبایی بینی بیشتر بدانید.
سینوزیت مزمن
سینوزیت زمانی مزمن می شود که بیش از 12 هفته طول بکشد. اگر سینوزیت حاد درمان نشود و یا روش های معمول مؤثر نباشد، احتمال پیشرفت بیماری به سمت سینوزیت مزمن وجود خواهد داشت. به طور کلی، مزمن شدن سینوزیت پس از چند دوره سینوزیت حاد اتفاق می افتد اما ممکن است سینوزیت حاد خیلی سریع به سینوزیت مزمن نیز تبدیل شود.
در اکثر موارد، سینوزیت مزمن ناشی از انواع آلرژی ها مانند آلرژی به حیوانات خانگی، گرد و غبار، قارچ ها و دیگر عوامل زمینه ساز التهاب جداره بینی و سینوس ها اتفاق می افتد. همچنین 50 تا 80% افراد مبتلا به سینوزیت مزمن سابقه آلرژی یا رینیت آلرژیک را دارند.
علائم سینوزیت
- درد ناحیه صورت ( بالای ابروها، بینیف گونه ها، اطراف و زیر چشم)
- احساس دردناک فشار در ناحیه سینوس ها یا یک قسمت از صورت
- احتقان بینی
- ترشحات چرکی بینی در موارد عفونت باکتریایی. اگر ترشحات چرکی نباشد معمولا ناشی از عفونت ویروسی است و نیازی به مصرف آنتی بیوتیک نخواهد بود.
- تب خفیف و احساس بی حالی عمومی
- کاهش قدرت بویایی
البته در بعضی موارد ممکن است سینوزیت با بوی بد دهان، سردرد، درد دندان یا فک بالا و سرفه های خلط دار نیز همراه باشد. شایان ذکر است که دردهای ناشی از سینوزیت با خم کردن سر به سمت پایین تشدید می شود. همچنین علائم سینوزیت مزمن مشابه سینوزیت حاد است اما در سینوزیت مزمن طولانی تر و بدون تب خواهد بود.
در مورد شکاف لب و کام مادرزادی بیشتر بدانید.
عوارض احتمالی ابتلا به سینوزیت
در مواردی نادر، عفونت سینوس های درمان نشده می تواند به سمت چشم ها و مغز نیز برسد که در نتیجه زمینه ساز مشکلاتی نظیر مننژیت، آبسه مغزی یا اپی دورال، انسداد عروق چشم و عفونت استخوان پیشانی شود. علاوه بر این، سینوزیت درمان نشده یا مزمن خطر تشدید اختلالات تنفسی نظیر آسم را نیز در مبتلایان و به خصوص کودکان در پی دارد. بنابراین درمان سینوزیت ضروری و الزامی می باشد.
افراد مستعد ابتلا به سینوزیت
- کودکان به طور متوسط 6 تا 8 بار در سال دچار سرماخوردگی می شوند که زمینه ابتلا به سینوزیت 5/0 تا 5% افزایش می یابد.
- افرادی که سابقه ابتلا به سینوزیت را داشته اند، پس از سرماخوردگی یا دیگر بیماری های تنفسی بیشتر در معرض ابتلا خواهند بود.
- مبتلایان به آلرژی های تنفسی
- بیماران مبتلا به آسم
- افرادی که به طور مادرزادی دچار ناهنجاری های زمینه ساز انسداد بینی یا سینوس ها هستند.
- مبتلایان به پولیپ بینی و آبسه دندان
- افرادی که به دلیل بیماری های دیگر دچار ضعف سیستم ایمنی هستند.
- مبتلایان به بیماری فیبروز کیستیک ( سی اف)
البته ابتلا به عفونت های مجاری تنفسی فوقانی، زندگی در محیط های مرطوب یا آلوده و سیگار کشیدن یا مواجه با دود سیگار و دیگر آلاینده های شیمیایی نیز از جمله علل مهم زمیه ساز سینوزیت محسوب می شود و باید تحت درمان سینوزیت قرار بگیرند.
پیشگیری از بروز و تشدید سینوزیت
سینوزیت که عموما دوره طولانی تری از سرماخوردگی دارد، با دردهای شدید و عوارض کم و بیش جدی همراه است. اما توجه به برخی اصول به خصوص در مورد افراد با زمینه بالاتر خطر می تواند تا حد چشمگیری از بروز سینوزیت و کاهش علائم مؤثر باشد:
پیشگیری از سرماخوردگی
از آنجا که سرماخوردگی مهم ترین عامل ابتلا به سینوزیت است، پیشگیری از این بیماری شایع فصل سرما بهترین روش برای کاهش زمینه بروز سینوزیت خواهد بود. در رابطه با سرماخوردگی، باید توجه داشت که رعایت بهداشت فردی و شستشوی مرتب دست ها، تقویت قوای بدن به کمک تمرینات ورزشی و تغذیه صحیح، اجتناب از تماس با وسایل فرد بیمار، خواب کافی و عدم استعمال دخانیات مهم ترین راهکارهای پیشگیرانه خواهد بود.
شستشوی روزانه مجاری بینی
در برخی موارد به رغم رعایت اصول پیشگیری از سرماخوردگی، اما بیماری ظاهر می شود. در این صورت برای پیشگیری از وخامت سینوزیت، باید روزانه مجاری بینی را به کمک سرم های بهداشتی و یا اسپری های مخصوص بینی تمیز کرد. البته اگر این توصیه هر روز صبح و شب طی فصول سرد انجام شود، بسیار مؤثر خواهد بود. در صورتی که سرم در دسترس نباشد، می توان 2 قاشق چایخوری نمک را در 240 میلی لیتر آب جوش حل کرد و پس از سرد شدن، استفاده نمود.
از طرفی باید توجه داشت که مصرف داروهایی برای جلوگیری از آبریزش بینی و رفع احتقان بینی توصیه نمی شود زیرا مانع از خروج ترشحات سینوس ها و از طرفی نفوذ میکروب ها به مخاط ها می شود که در نتیجه زمینه ساز عفونت خواهد بود.
حفظ رطوبت محیط و نوشیدن مایعات
نوشیدن آب کافی حدود 8 لیوان در روز به روان شدن ترشحات بینی و خروج از مجاری بینی کمک می کند. همچنین برای کاهش عوارض هوای سرد و خشک توصیه می شود رطوبت محل زندگی در حد 40 تا 50% به خصوص برای اتاق خواب به کمک دستگاه بخور یا حداقل گذاشتن یک ظرف آب روی شوفاژ یا بخاری حفظ شود. البته میزان رطوبت نباید از این حد بیشتر نباشد زیرا زمینه رشد و تکثیر عوامل آلرژی زا تشدید می شود. به خاطر داشته باشید از فروبردن سر زیر آب نیز هنگام شنا باید خودداری کرد.
در مورد تزریق ژل لب بیشتر بدانید.
درمان سینوزیت
درمواردی که سینوزیت حاد بهبود نمیابد نیاز به استفاده از آنتی بیوتیک تحت نظر پزشک به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز می باشد. همراه با آن شستشوی بینی با ضد التهاب های داخل بینی نیز توصیه می شود.
در صورتی که مشکل سینوزیت مزمن باشد برای درمان سینوزیت، نیاز به درمان حداقل ۳ تا ۶ هفته ای آنتی بیوتیک و اسپری کورتیکواسترویید داخل بینی می باشد. در انتهای درمان جهت بررسی پاسخ نیاز به انجام سی تی اسکن می باشد میزان پاسخ حدود ۶۰ درصد است، برای افرادی که پاسخ مناسب به درمان دارویی نمی دهند روش درمان نوین جراحی اندوسکوپی سینوس می باشد. دراین روش بدون هیچگونه برش روی صورت دهانه سینوسها باز می شود و ترشحات عفونی تخلیه می شود و میزان موفقیت این درمان ۹۰درصد می باشد.
کلام آخر
اگر به عفونت سینوزیت دچار هستید، اصلا نگران نباشید. دکتر بابک ساعدی یکی از بهترین متخصصان درمان سینوزیت و بهترین جراح پلاستیک صورت و بینی در تهران هستند. شما می توانید در زمان کوتاهی با کمک درمان های دکتر ساعدی از شر سینوزیت رهایی یابید.