پیرگوشی یکی از بیماری های رایج است که در بسیاری از افراد در سنین بالا ممکن است اتفاق بیافتد. اگر متخصص گوش، حلق و بینی شما اخیراً به شما گفته است که کم شنوایی مرتبط با سن دارید باید به دنبال راه چاره باشید. حدود یک سوم بزرگسالان بین 65 تا 70 سال درجاتی از کم شنوایی دارند. حدود نیمی از افراد 75 ساله و بالاتر دچار کم شنوایی هستند. تا پایان مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد پیرگوشی بدانید.
دلایل ایجاد پیرگوشی
با افزایش سن، دژنراسیون در گوش داخلی و در امتداد مسیرهای عصبی به مغز می تواند بر شنوایی ما تأثیر بگذارد. بیشتر اوقات، این تغییرات به سلامت سلول های مویی ریز گوش داخلی مربوط می شود که به ما کمک می کند بشنویم. این سلولهای مویی امواج صوتی را که گوش ما جمعآوری میکند ترجمه میکنند و آنها را به سیگنالهای الکتریکی قابل فهم برای مغز تبدیل میکنند تا آن را به عنوان صدای قابل تشخیص تفسیر کند. از آنجایی که سلول های مو بازسازی یا رشد نمی کنند، هر کم شنوایی که در نتیجه این آسیب تجربه کنیم دائمی است.
در مورد هزینه جراحی ترمیمی بینی بیشتر بدانید.
تاثیر پیرگوشی روی شنوایی
در بیشتر موارد، کم شنوایی مرتبط با پیرگوشی به تدریج در طی سالیان متمادی رخ می دهد و معمولاً هر دو گوش را به طور همزمان تحت تأثیر قرار می دهد (معروف به “کم شنوایی دوطرفه”) و باعث کاهش شنوایی با فرکانس بالا می شود، به این معنی که صداهای بالاتر سخت تر شنیده می شوند. هنگامی که به صحبت افراد گوش می دهید، این بدان معناست که شنیدن برخی از صامت ها سخت تر است و کلمات مشابه مانند هم شنیده می شود.
انواع پیرگوشی
پیرگوشی یکی از رایج ترین انواع کم شنوایی حسی عصبی است، به این معنی که کم شنوایی به زوال سلول های گوش داخلی و یا مسیرهای عصبی به مغز مربوط می شود.
همچنین چند نوع نادر پیرگوشی وجود دارد و نحوه و زمان تأثیر آنها بر افراد کمی متفاوت است و ممکن است یک فرد چندین مشکل داشته باشد. این موارد شامل:
- پیرسبیکوزیس متابولیک کاهش جریان خون در گوش داخلی است.
- پرسبیکوزیس مکانیکی ضخیم شدن بافت های داخل گوش داخلی است.
- پرسبیکوزیس مختلط ترکیبی از هر یک از این موارد است.
- پیرسبیکوزیس نامشخص اصطلاحی است که می توان علت را تعیین کرد و در واقع شایع ترین علت آن است.
در مورد هزینه جراحی بینی بیشتر بدانید.
ارتباط پیرگوشی و افزایش سن
این تا حد زیادی به سابقه ژنتیکی و پزشکی شما و همچنین قرار گرفتن در معرض صداهای بلند در طول سال ها بستگی دارد. برای مثال، علاقه مندان به سلاح گرم نسبت به باغبان در معرض خطر بسیار بیشتری قرار دارند.
به دلیل ماهیت کار خود، سربازان با افزایش سن، احتمالاً در معرض بالاترین خطر ابتلا به کم شنوایی (و وزوز گوش) هستند. به طور کلی عواملی که در ایجاد پیری پوست نقش دارند عبارتند از:
- کم شنوایی ناشی از نویز: قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سر و صدای زیاد در محل کار، خانه یا در حین فعالیت های اوقات فراغت می تواند باعث این نوع کم شنوایی شود. این بزرگترین دلیل خطر ابتلا به است.
- شرایط پزشکی: برخی از شرایط پزشکی بر خون رسانی به گوش میانی تأثیر می گذارد، مانند بیماری قلبی، فشار خون بالا، دیابت و سایر مشکلات گردش خون. برخی از زنان ممکن است پس از یائسگی دچار کم شنوایی شوند یا متوجه افزایش وزوز گوش شوند.
- داروهای اتوتوکسیک: که داروهایی هستند که می توانند شنوایی را تحت تاثیر قرار دهند. به عنوان مثال، عوارض جانبی سمی برخی داروها، مانند آسپرین و آنتی بیوتیک ها، می تواند بر شنوایی شما تأثیر منفی بگذارد. در مقایسه با بزرگسالان جوان، افراد مسن بیشتر احتمال دارد دارو مصرف کنند و عوارض جانبی را تجربه کنند.
در مورد جراحی زیبایی بینی بیشتر بدانید.
علائم پیرگوشی
از آنجایی که پیرگوشی به تدریج رخ می دهد، بسیاری از مردم متوجه نمی شوند که در شنوایی مشکل دارند. اگر مسنتر هستید و مشکلات شنوایی دارید، در اینجا برخی از علائم وجود دارد که نشان میدهد شما ممکن است مبتلا به پیرگوشی باشید:
به نظر می رسد که افراد دیگر در حال زمزمه کردن یا صحبت هستند. به عبارت دیگر، متوجه می شوید که می توانید بشنوید اما صحبت ها را درک نمی کنید.
- درک مکالمات دشوار است، به خصوص زمانی که نویز پس زمینه وجود دارد.
- برخی صداها بیش از حد بلند یا آزاردهنده به نظر می رسند.
- شما در شنیدن صداهای بلندتر مانند زنگ تلفن یا صدای جیر جیر پرندگان مشکل دارید.
- درک صدای مردان راحت تر از صدای زنان و کودکان است.
- صدای زنگ، وزوز یا خش خش را در یک یا هر دو گوش خود تجربه می کنید که به عنوان وزوز گوش نیز شناخته می شود، که از بین نمی رود.
تشخیص پیرگوشی
اگر هر یک از علائمی که لیست کردیم بر توانایی شنوایی شما تأثیر می گذارد، برای ارزیابی شنوایی در اسرع وقت به یک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید. نتایج این ارزیابی به تعیین علت و میزان کم شنوایی شما و همچنین بهترین راه حل برای درمان مشکل کمک می کند.
درمان پیرگوشی
مانند بسیاری از انواع کم شنوایی حسی عصبی، برای پیرگوشی نیز هیچ درمانی وجود ندارد. خوشبختانه، با این حال، در اکثر موارد کم شنوایی حسی عصبی قابل درمان هستند. به خاطر داشته باشید که افراد می توانند از سمعک استفاده کنند و برای افراد هیچ محدودیت سنی وجود ندارد. کسانی که کم شنوایی خفیف تا متوسط دارند ممکن است با استفاده از سمعک مشکل شنواییشان کامل بر طرف شود.
کاشت حلزون روش دیگر از بین بردن مشکل شنوایی است، که می تواند برای افراد مسن انجام شود. اگر کم شنوایی شدید در شما تشخیص داده شود، ممکن است از کاشت حلزون استفاده کنید. این وسیله پزشکی با جراحی در پشت گوش شما کاشته می شوند تا به تشخیص صدا و درک گفتار کمک کنند.
دستگاه های گوش دادن کمکی فناوری جدیدی است که برای تقویت صدای تلویزیون، تلفن و سایر وسایل الکترونیکی در دسترس استفاده می شود. بسته به نوع و شدت کم شنوایی، پیرگوشی را می توان با یا بدون سمعک درمان کرد.
جلوگیری از پیرگوشی
مراقب صداهای بلند در محیط خود باشید. کم شنوایی ناشی از سر و صدا تنها نوع کم شنوایی است که کاملا قابل پیشگیری است. صداهایی با اندازه بیش از 85 دسی بل (مربوط به ترافیک سنگین شهری، موتور سیکلت، آژیرهای اضطراری و کنسرت های راک) برای مدت طولانی یا مکرر می تواند به طور دائم به شنوایی شما آسیب برساند. کارشناسان سلامت شنوایی توصیه می کنند هنگام کار یا بازی در اطراف وسایل پر سر و صدا یا وسایل نقلیه تفریحی از گوش گیر یا سایر محافظ های شنوایی استفاده کنید. اگر نمی توانید صدا را کاهش دهید یا از گوش خود محافظت کنید، از آن صداها دوری کنید.
اگر دیابتی هستید، بیماری قلبی یا سایر مشکلات گردش خون دارید، دستورالعمل های پزشک خود را برای رژیم غذایی و ورزش دنبال کنید. سلول های مویی در گوش داخلی برای حفظ سلامت به جریان خون مناسب وابسته هستند. حفظ وزن سالم و ورزش منظم می تواند سلامت شنوایی را تسهیل کند.
از پزشک خود در مورد داروهایی که مصرف می کنید بپرسید. که آیا آبا کاهش شنوایی مرتبط هستند یا خیر؟ اگر چنین است، از او بپرسید که آیا او می تواند یک داروی جایگزین تجویز کند. اگر مقادیر زیادی آسپرین یا سایر مسکنهای درد مصرف میکنید، آن را کاهش دهید یا سعی کنید روشهای جایگزین برای تسکین درد پیدا کنید.
در مورد هزینه جراحی زیبایی گوش بیشتر بدانید.
کلام آخر
اگر هر یک از عزیزانتان به پیر گوشی مبتلا هستند، ضروری است که به یک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید. این اطمینان را داشته باشید که در صورت بهره گیری از تجربیات یک پزشک متخصص می توانید این مشکل را مدیریت کنید.